[Θεατρική Παράσταση] – “Από το φίφτι φίφτι στον έρωτα” – [12.10]

Η θεατρική παράσταση Από το φίφτι φίφτι στον έρωτα αποτελεί διασκευή του μυθιστορήματος Το διπλό βιβλίο του Δημήτρη Χατζή. Ο Δημήτρης Χατζής γεννημένος στα Γιάννενα το 1913 θα αναγκαστεί σε εξορία μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Το 1976, λίγο μετά τον επαναπατρισμό του, θα εκδώσει Το διπλό βιβλίο. Ο ήρωας του βιβλίου, Κώστας, ένας Έλληνας μετανάστης στη Στουτγάρδης της Γερμανίας, απευθύνεται σε έναν άγνωστο συγγραφέα που τον ακολουθεί και τον προκαλεί να ανακαλύψει μαζί του τη ρωμείικη ρίζα του· συμβολισμός ενός πανανθρώπινου αισθήματος οριοθέτησης της ταυτότητας σε έναν κόσμο εν κινήσει.

Ο Χατζής μέσα από έναν έντονο ποιητικό ρεαλισμό θα αγκαλιάσει όλο το φάσμα της σύγχρονης παθογένειας σχολιάζοντας με λόγο απλό κι οξυδερκή την αίσθηση του Άλλου ως ξένου, του ανοίκειου, της μοναχικότητας, του έρωτα, της μετανάστευσης και της προσωπικής και κοινωνικής διάψευσης. Αριστοτεχνικά θα μεταφέρει στο χαρτί αυτή την εύθραυστη αίσθηση του μεταιχμίου ανάμεσα σε έναν κόσμο που έχει ήδη διαλυθεί και σε έναν άλλον που δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του.

Ωστόσο θα ξεφύγει από τα αναμενόμενα όρια της ήττας της μεταπολεμικής λογοτεχνίας προβάλλοντας την ελπίδα ως αντίλογο, αίτηση και απαίτηση, της εποχής του, και ίσως κάθε εποχής.
Το διπλό βιβλίο αγκαλιάστηκε από την κριτική και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία

Διασκευή- δραματουργία: Στέλλα Χαιρέτη
Σκηνοθεσία: Πάνος Ιωαννίδης
Σκηνογραφία: Δόμνα Σερεσίδη
Ηθοποιός: Σπύρος Μπρουλέσιας

Ώρα: 21:15
Χώρος: Κτήριο ΕΟΜΜΕΧ

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό