Ξενάγηση: “Ανιχνεύοντας την ιστορία της γεύσης στο Ρέθυμνο” / [25.05]

Η ξενάγηση αναφέρεται σε βασικά σημεία της ιστορίας της γεύσης στο Ρέθυμνο, ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας στα τέλη του 20ου αιώνα.

Με πηγές συμβόλαια των περιόδων των επτά αιώνων της ξενικής κατοχής, ποιητικά και πεζά κείμενα, εκθέματα μουσείων, ιστορικά κτήρια και την υπάρχουσα βιβλιογραφία, θα επιχειρηθεί ένας πρώτος εντοπισμός των χώρων πώλησης των πρώτων υλών, παρασκευής των φαγητών και των ποτών και κατανάλωσής των μέσα στον χώρο.

Θα πραγματοποιηθούν 25 περίπου στάσεις ξενάγησης μέσα στην Παλιά Πόλη, κατά μήκος των τριών βασικών αγορών της αλλά και εκτός αυτών. Θα υπάρξουν επίσης αναλυτικότερες επιτόπου ξεναγήσεις από τους σημερινούς ιδιοκτήτες ιστορικών χώρων παρασκευής τροφής και σχετικά γευστικά κεράσματα.

Η ξενάγηση θα ολοκληρωθεί με προβολή διάρκειας μιας ώρας στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης. Θα προβληθούν φωτογραφίες από χώρους παραγωγής πρώτων υλών, από χώρους εστίασης παρελθουσών εποχών αλλά και άλλες εικόνες από χώρους που δεν υπάρχουν σήμερα.

Θα γίνει επίσης από το πρόεδρο του Συλλόγου, Θωμά Κρεβετζάκη και τον Γιάννη Παπιομύτογλου μια πρώτη παρουσίαση από το υπό έκδοση μνημειώδες βιβλίο του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης «Το Ρέθυμνο μέσα από τη διαφήμιση 1870-1940» και θα προβληθούν σχετικές διαφημίσεις ζαχαροπλαστείων , εστιατορίων και άλλων καταστημάτων της εποχής .

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μπουφέ από το Ινστιτούτο Κρητικής Διατροφής

Τίτλος: Ανιχνεύοντας την ιστορία της γεύσης στο Ρέθυμνο
Ημερομηνία πραγματοποίησης: Δευτέρα 25 Μαΐου 2015
Έναρξη: Ώρα 19.00, με αφετηρία το σιντριβάνι του Δημοτικού Κήπου Διάρκεια περιπάτου: 2.30 ώρες
Διάρκεια και τόπος προβολής: Μία ώρα, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης
Εμψυχωτής: Στρατιδάκης Χάρης, Σχολικός Σύμβουλος -Συγγραφέας

* Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο υπάρχει προαιρετική συμμετοχή 5 ευρώ για την στήριξη του Μουσείου

Η συμμετοχή στην ξενάγηση θα είναι εφικτή μόνο μετά από έγκαιρη δήλωση στο τηλέφωνο 2831055031