Ξενάγηση: “Αναζητώντας την Αναγέννηση στα καντούνια και στις γρότες του Ρεθύμνου” / [17.05]

Η ξενάγηση αναφέρεται στην αναζήτηση στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου στοιχείων γοτθικής τέχνης, αναγέννησης, μανιερισμού και μπαρόκ βασικά κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας αλλά δευτερευόντως και κατά την περίοδο Οθωμανικής Κατοχής.

Το Ρέθυμνο, μέσα στην ατυχία του να καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά το έτος 1571 από την πειρατική επιδρομή του Ouloudj Alì, οπότε τα μέχρι τότε γοτθικά κτήρια αφανίστηκαν, ευτύχησε να ενδυθεί στη συνέχεια και τους πέντε ρυθμούς της ευρωπαϊκής αναγέννησης και να τους εξελίξει προς τον μανιερισμό και το μπαρόκ. Η οθωμανική κατάκτηση, αν και διέκοψε τις μέχρι τότε διεργασίες, σεβάστηκε στα βασικά της σημεία την μέχρι τότε αρχιτεκτονική κληρονομιά, μερικά από τα στοιχεία της οποίας ενσωμάτωσε στην δική της αρχιτεκτονική τέχνη.

Στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, η οποία θεωρείται ως η καλύτερα διατηρημένη της Κρήτης, θα απολαύσουμε κτήρια, μέγαρα, ναούς, οχυρώσεις, θυρώματα και κρήνες όλων των παραπάνω τεχνοτροπιών, κάνοντας παράλληλα μια ιστορική αναδρομή διάρκειας μεγαλύτερης των πέντε αιώνων. Στην προβολή που θα ακολουθήσει θα αναφερθούμε στην αναγεννησιακή αρχιτεκτονική στην Ευρώπη, στην Ελλάδα αλλά και αναλυτικά στην Κρήτη και θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε στοιχεία στο Ρέθυμνο που δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν σε ένα περίπατο, είτε εξαιτίας της διασποράς τους στον πολεοδομικό ιστό της πόλης είτε επειδή δεν είχαν την τύχη να επιβιώσουν μέχρι τις μέρες μας.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαίου και ώρα 10:00.

Διάρκεια περιπάτου: 2.30 ώρες
Διάρκεια προβολής: 1 ώρα, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου
Εμψυχωτής: Στρατιδάκης Χάρης, Σχολικός Σύμβουλος -Συγγραφέας