Μουσικό σχήμα «Έλυρος»

Τρείς μουσικοί με διαφορετική μέχρι τώρα πορεία, αποφασίζουν να συνδράμουν σε ένα ταξίδι ανάμεσα στον κόσμο της σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής μουσικής και της λαϊκής παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης, με βασικό τους όχημα τον αυτοσχεδιασμό. Οι τρείς δεξιοτέχνες Ηρακλειώτες μουσικοί, με σεβασμό στις δύο μεγάλες αυτές παραδόσεις, θα παρουσιάσουν συνθέσεις δικές τους, καθώς και κομμάτια από την σύγχρονη μουσική της δύσης και την κρητική παράδοση. Το μουσικό σχήμα «Έλυρος» αποτελούν οι : Δημήτρης Νεονάκης κιθάρα-λαούτο, Γιώργος Γιανναδάκης λύρα-tarhu, Γιώργος Τζωρτζάκης μπάσο-κρουστά.

Ο Δημήτρης Νεονάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σε ηλικία 15 ετών αρχίζει την ενασχόληση του με την κιθάρα. Διδάσκεται θεωρητικά και κιθάρα από τον Άκη Τουρκογιώργη και τον Μάκη Αμπλιανίτη. Με βάση το παραδοσιακό blues, τη rock καθώς και τη jazz, η ενασχόληση του με την κιθάρα κινείται κυρίως στο χώρο του αυτοσχεδιασμού. Παράλληλα με την κιθάρα και τη δυτική μουσική, ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης και παίρνει μαθήματα Κρητικού λαούτου από τον Γιάννη Ξυλούρη .Τον Ιούνιο του 2009 κυκλοφορεί με τους Outward bound το CD “Outward bound” από την Triple bath και το Νοέμβριο 2010 ακολουθεί το δεύτερο CD με τίτλο ” The path” από την Αγγλική Slam productions.. Το Μάρτιο του 2011 κυκλοφορεί από τις Μουσικές παραγωγές Νοτιάς η πρώτη προσωπική δουλειά του με τίτλο “Λίθινο”. Έχει συμμετάσχει στο δίσκο «Para-phrases» Του συνθέτη Βαγγέλη Κατσούλη καθώς και στη συλλογή «Clinical jazz» της διαδικτυακής εταιρίας «Clinical archives» με έδρα τη Μόσχα.

Ο Γιώργος Τζωρτζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1981.Πρώτη ενασχόληση με το μπάσο ξεκίνησε σε ηλικία 14 ετών. Παρακολούθησε μαθήματα μπάσου με τον Γιώτη Κιουρτσόγλου. Είναι απόφοιτος ΙΕΚ ηχοληψίας και είναι ενεργό μέλος σε πολλά τοπικά συγκροτήματα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο Γιώργος Γιανναδάκης ανήκει στην νέα γενιά μουσικών της Κρήτης, με μεγάλη δραστηριότητα και σημαντικές συνεργασίες. Τον χαρακτηρίζει η αφοσίωση στον παραδοσιακό τρόπο παιξίματος της λύρας, καθώς και η αναζήτηση νέων δρόμων για την χρήση του οργάνου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Οδού Κατεχάκη (καλντερίμι Φορτέτσας), την Πέμπτη  06/06/2013 και ώρα 21:15. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.